Do góry

Desery Przepis na:

Tort migdałowy

Tort migdałowy

Autor: karlossa96

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 57

Dodano: 28.11.2016

Odsłon: 90

:)

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 200 g margaryny
  • 100 g migdałów słupki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 5 owoców marakui lub innych kwaśnych owoców
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie spodów: Białka ubijam. Ubijając wsypuję stopniowo cukier. Cukier puder mieszam z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Do sztywnej masy dodaję mielone migdały. Mieszam.

  2. Masę przelewam do foremek. Piekę 45 minut w 150 st C.

  3. Przygotowanie kremu: Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję. ZAgotowuję śmietankę z precietą wzdłuż laską wanilii. Usuwam wanilię i bardzo cienkim strumieniem wlewam śmietankę do żółtek. Masę przelewam do rondla i mieszam, gotuję do zgęstnienia. Odstawiam i przykrywam folią do przestudzenia.

  4. Margarynę ucieram. Po łyżce dodaję krem budyniowy. Ucieram.

  5. Cukier trzcinowy rozpuszczam, dodaję migdały i mieszam. Posypuję szczyptą soli i rozkładam na papierze do pieczenia. Studzę i rozkruszam na większe kawałki

  6. Na jednym blacie rozsmarowuje 3/4 kremu i przykrywam kolejnym. Na górę wykładam resztę kremu. Dekoruję migdałami. Podaję z marakują lub innymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń