Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort migdałowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Tortownicę wyłóż pergaminem. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier, żółtka i 8 łyżek wody.
Do masy jajecznej dodaj zmielone migdały. Delikatnie wymieszaj. Partiami, cały czas mieszając, dosypuj mąkę. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 min.
Ostudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Mascarpone zmiksuj razem z ubitą kremówką. Miksując, dodawaj cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. Kilka daktyli odłóż. Z reszty usuń pestki. Miąższ posiekaj, dodaj do kremu.
Blaty przełóż kremem (kilka łyżek odłóż), dociśnij. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj płatkami migdałowymi, daktylami i dowolnymi owocami.
czas ok. 70 min; porcja – 420 kcal, cena 1,80 zł
Migdały w miodzie
Prostą chrupiącą przekąskę przygotujesz z migdałów (orzechów włoskich lub laskowych). W dwóch łyżkach ciepłej wody rozpuść pół szklanki ciemnego cukru oraz szczyptę cynamonu.
Dodaj dwie łyżki miodu, wymieszaj. Do słodkiej masy wsyp dwie szklanki wyłuskanych bakalii. Odstaw na 30 min do zastygnięcia.Źródło: Świat kobiety