Do góry

Desery Przepis na:

Tort migdałowy

Tort migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 1034

....czyli slodka niedziela!

Składniki

  • 4 jajka
  • 120 g maki
  • 120 g cukru prosze do pieczenia dla pewnosci
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt;



    ubijamy bialka dodajac stopniowo cukier, a nastepnie zoltka, przesiewamy make i dodajemy stopniowo do ubitej masy wraz z proszkiem, calosc pieczemy w temp.180 st okolo 30 min.
    po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 rowne czesci.

  2. crème mousseline


    lekki krem delikatnie migdalowy,

    5 zoltek
    0.5 l mleka
    100 g cukru
    50 g maki ziemniaczanej
    20g maki
    250 g masla
    maly kieliszek amaretto

    zoltka mieszamy z cukrem potem dodajemy make
    nastepnie dolewamy po troszczku mleko ciagle mieszaja, wszystko podgrzewamy do zgestnienia,, po odstawieniu mieszmy z 50 g masla, przykrywamy folia i odstawiamy do ostygniecia

    pozostale maslo w temperaturze pokojowej dodajemy do ostygnietej masy troche po trochu miksujac okolo 1 minut do uzyskania puszystej masy, dodajemy amaretto....krem gotowy

    BISZKOPT nasaczamy amaretto wymieszane z woda mineralna, 1 warstwe posmarowalam konfitura zrobioa prze mnie w tym przypadku padlo na MANGO, dobrana para ze smakiem migdalowym,...aczkolwiek migdaly to bardzo subtelny i wdzieczny dodatek do wypiekow,,,w parze z roznorodnymi smakami, w zaleznosci od smaku, ochoty i gustu...polecam np MALINKI!

    wykladamy 1 warstwe kremu, na to biszkopt nasaczenie amatetto, 2 warstwa kremu , na to biszkopt nasaczenie i owstatnia warstwa kremu!

    Kulminacyjny moment, calosc nakrywamy rozwalkowana brdzo cieniutko masa marcepanowa , co stanowi swietny efekt wizualny i niesamowicie pyszny smak w czystej postaci mocno migdalowej....

    Calosc udekorowalam rozyczkami wlasnorecznie wystylizowanymi i zielonymi listkami z masy marcepanowej!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 października 2017 Już o tym pisałem ;), ale dobre przepisy trzeba chwalić.
Wygląda bajecznie i aż ślinka leci na sam widok zdjęć :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń