Do góry

Desery Przepis na:

Tort MIŚ

Tort MIŚ

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1486

Tort MIŚ jest pyszny i apetyczny. Biszkopt przekrojony jest na 3 blaty które są przełożone bitą śmietana i truskawkami. Na zewnątrz jest posmarowany bitą śmietaną a następnie udekorowany kupkami z bitej śmietany z czekoladą gorzką. Oczy, pyszczek i napis zrobione z gorzkiej czekolady. Muszka i buzia misia z itej śmietany z barwnikami spożywczymi.

Składniki

  • Biszkopt: 10 jaj, 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu. Biszkopt mały z którego wykra
  • Masa: 2 litry śmietany 36%, 10 fixów do śmietany, 4 łyżki cukru, 2 cukry wanilinowe, 2 gorzkie czekolady.
  • 500 g truskawek, barwnik niebieski i czerwony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt duży z 10 jaj:
    Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, kiedy zaczyna rosnąć dodajemy do ubitych białek i chwilę ubijamy, do ubitej masy przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. wylewamy do prostokątnej typowej blachy pieczemy w temp. 160-180 stopni ok 45 minut do suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
    Analogicznie robimy biszkopt mały tylko w małej formie, takiej aby wyciąć 3 koła wielkości szklanki i 3 koła wielkości literatki.

  2. 1,8 l śmietany wlewamy do wysokiej miski i dodajemy cukier i cukier wanilinowy i chwile ubijamy, kiedy śmietana zacznie pisać dodajemy fixy i znów chwilę ubijamy. Pozostałe 200 ml śmietany podgrzewamy i do gorącej śmietany dodajemy gorzką czekoladę ( 1/3 czekolady zostawiamy na napis, muszkę, oczy i pyszczek) mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy ostudzoną śmietanę z czekoladą. Z białej śmietany odbieramy dwie łyżeczki i barwimy każdą innym kolorem, jedna na czerwono na bużkę druga na niebiesko na muszkę.
    Połową białego kremu przekładamy biszkopt, dodajemy do środka truskawki, pamiętamy aby nasączyć ciasto. Kiedy jest przełożony docinamy rogi biszkoptu na kształt misia i obsmarowywujemy starannie kremem, wycięte z cienkiego biszkoptu łapki i pyszczek rownież smarujemy kremem i układamy na torcie.
    Resztę czekolady topimy w kąpieli wodnej i z worka cukierniczego robimy ranty pyszczka, muszki oczka i robimy napis. Muszkę wypełniamy masą niebieską a pyszczek czerwoną. Na całej powierzchni misia robimy szprycą kupki z czekoladowego kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń