Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort mokka z wiśniami"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Składniki
Śmietanę podgrzej. Połam 3 i 1/2 tabliczki czekolady, wrzuć do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Resztę czekolady posiekaj. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Biszkopt wystudź, potem rozetnij na 3 blaty.
Jeden blat ułóż w tortownicy. Kompot z wiśni zagotuj, rozpuść w nim żelatynę. Tężejącą galaretkę rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Czekoladową śmietanę wymieszaj z likierem, ubij. Rozsmaruj 2/3 kremu na biszkopcie. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Schłodź. Udekoruj, np. bitą śmietaną, wiórkami czekolady i wiśniami.Źródło: Naj