Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''ninjago''-II wersja

Tort ''ninjago''-II wersja

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3885

Dodano:

Odsłon: 81

Tort Ninjago zrobiłam 3 lata temu,dla najmłodszego wnuczka.Sam chciał taki, biały. Średniemu wnuczkowi robiłam w wersji niebieskiej. Dekoracje podobne, ale środek inny. Pokryty też inną masą. Masę z mlekiem w proszku,robiłam pierwszy raz.

Składniki

  • BISZKOPT BIAŁY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie waniliowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT RÓŻOWY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie malinowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie czekoladowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM SEROWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -2 Danio-po 150 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • -330 ml. śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 biała czekolada
  • KREM SEROWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -2 Danio-po 150 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 gorzka czekolada
  • DO POSMAROWANIA:
  • -1 puszka brzoskwiń w żelu-320 g.-1 puszka wiśni w żelu-320 g.
  • -borówka amerykańska-250 g.
  • LUKIER OZDOBNY:-200 g. masła
  • -1 szklanka cukru pudru -parę kropli olejku waniliowego
  • MASA Z MLEKA W PROSZKU:
  • -400 g. mleka w proszku, pełnego(niebieskiego)
  • -400 g. cukru pudru -parę łyżek zimnego mleka,w płynie
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
    Następne biszkopty, upiec tak samo.

  2. Biały biszkopt włożyć do blaszki, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.
    Posmarować brzoskwiniami w żelu.

  3. krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jasny biszkopt z żelem.
    Posypać umytą i wysuszoną borówką amerykańską.

  4. Przykryć różowym biszkoptem.
    Posmarować wiśniami w żelu.

  5. krem serowy z gorzką czekoladą-Zrobić jak z białą czekoladą.Wyłożyć na biszkopt z żelem.
    Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry i schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  6. Żeby wyjąć przełożone biszkopty z wysokiej blaszki, to przykryć inną blaszką z odkrytym bokiem albo większą deską. Odwrócić biszkopty dołem w górę.W/g wzoru wykroić kontury tortu.

  7. Przełożyć na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych boków.

  8. lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę.Dodać parę kropli olejku. Posmarować cały tort i schłodzić.

  9. masa z mleka w proszku-Wymieszać mleko w proszku z przesianym cukrem pudrem. Stopniowo dodawać mleka w płynie i zagniatać. Masa powinna się skleić, jak masa plastyczna.
    Masę można farbować. Tutaj na łapki i paski dodałam kakao. Białą masę, brać partiami, wałkować, podsypując cukrem pudrem. Wykrawać odpowiednie kształty i przyklejać do tortu.Tort przetrzymywać w lodówce.

  10. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń