Do góry

Desery Przepis na:

Tort Orzechowy

Tort Orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2146

Dodano:

Odsłon: 4606

Przepis mojej mamy, znika zawsze do ostatniego okruszka

Składniki

  • -Krążek - 2 szt
  • -Masa
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na 1 krążek:
    -jaja - 5 szt
    -cukier kryształ - 15 dag
    -mąka pszenna - 10 dag

    Białka ubić i utrwalić cukrem, dodawać żółtka. Gdy masa spada z trzepaczki dodać mąkę i wymieszać.


    -orzechy włoskie - 10 dag
    -biszkopty zmielone - 3 łyżki
    -mąka - 0,5 łyżki
    -proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki. Orzechy zmielić i wymieszać razem z biszkoptami mąką i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do białek i dobrze wymieszać.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 35 do 40 minut.

    Czynność powtórzyć.

    Upieczone krążki przedzielić na dwie okrągłe części.
    Wszystkie krążki nasączyć pączem.
    Pącz można zrobić z wody i spirytusu, można dodać cukru waniliowego.

  2. MASA
    Składniki:
    -jajka - 6 szt
    -cukier kryształ - 3/4 szklanki
    -masło - 4 kostki.
    -spirytus - 30 ml
    -kakao - 2 łyżki

    Jajka z cukrem ubić na parze. Wystudzić.
    Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce jajek i ucierać.
    Dodać spirytus.
    Masę przedzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Krążki przekładać na przemian raz jasną raz ciemną masą.
    Udekorować według gustu.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 stycznia 2018 Bardzo fajny i smacznie wyglądający torcik:)Mama wie co dobre :) Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń