Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy z czekoladą

Tort orzechowy z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 428 Ocena: 12462

Dodano:

Odsłon: 780

Najprostszy torcik orzechowy ;-)))

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki drobno mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki
  • Polewa:
  • 2 duże tabliczki czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1-2 łyżki tartej czekolady do przybrania
  • kilka migdałów do przybrania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Orzechy mieszamy z tarta bułką.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy.

  3. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Do utartych żółtek sypiemy przygotowane orzechy i dodajemy pianę z białek.

  4. Wszystko razem delikatnie mieszamy i od razu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki.

  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy przez około 50-55 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się ładnie zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w foremce, wyjmujemy na deskę i całkowicie wychładzamy.

  6. Czekoladę roztapiamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.

  7. Roztopioną czekoladą polewamy wychłodzone ciasto w taki sposób, by na wierzchu była dość gruba.

  8. Czekoladowa warstwa i przybieramy migdałami.

  9. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń