Do góry

Desery Przepis na:

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4321

Dodano:

Odsłon: 4672

Deser bardzo słodki, ale czasem można sobie pozwolić.

Składniki

  • beza: -250 g. białek (dałam mrożonych, ale po odmrożeniu) -200 g. cukru pudru -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka budyniu
  • krem: -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego -2 łyżki cukru pudru -
  • cd.-15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • owoce: -1/2 puszki brzoskwiń w syropie -1/2 puszki koktajlu owocowego tj. 120 g. -1 kiwi -1 mandarynka -kilka jeżyn
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na blaszce, ułożyć papier do pieczenia i narysować koło ok.25 cm.
    beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce cukru pudru, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.
    Rozprowadzić wokół narysowanego koła.W środku zrobić dołek a boki podciągnąć łyżeczką do góry.
    Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika do 130*, zaraz zmniejszyć do 100* i suszyć ok.3 godz.z termoobiegiem.Można bezę zostawić na całą noc do wystygnięcia.Delikatnie odkleić papier i ułożyć na paterze.

  2. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem i serkiem.Dodać ekstrakt,miksować dolewając letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na górę bezy i rozprowadzić.

  3. owoce- Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki.Koktajl owocowy też odsączyć. Kiwi obrać pokroić na półplasterki. Mandarynkę obrać i wyłuskać cząstki.W/g własnej fantazji poukładać owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń