Do góry

Desery Przepis na:

Tort piernikowy z ajerkoniakiem

Tort piernikowy z ajerkoniakiem

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 1276

Dodano: 12.12.2016

Odsłon: 866

Prosty i bardzo efektowny świąteczny tort.

Składniki

  • 2 jajka (M)
  • 275g cukru
  • szczypta soli
  • 3 opakowania cukru wanilinowego
  • 150g mielonych migdałów
  • 175g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 75g siekanych migdałów
  • 6 listków żelatyny
  • 500g śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • 250ml ajerkoniaku
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25g oleju kokosowego
  • całe migdały i wiśnie kandyzowane do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni (125 stopni przy termoobiegu), tortownicę lub dwie tortownice (26cm) natłuścić.

  2. Jajka, 225g cukru, sól i 1 opakowanie cukru wanilinowego ubić na puch. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mielone migdały i orzechy, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodać siekane migdały i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na dwie tortownice, wyrównać powierzchnię i piec razem na termoobiegu. Lub z jedną tortownicą, po kolei na grzaniu góra-dół. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.

  3. Żelatynę namoczyć. 400g kremówki ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone, 50g cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego i 150ml ajerkoniaku zmiksować na krem. Żelatynę wycisnąć, rozpuścić podgrzewając w garnku, a nastepnie połączyć z pozostałym ajerkoniakiem (100ml). Dodać do kremu, potem dodać ubitą kremówkę i całość delikatnie wymieszać.

  4. Na paterze położyć jeden krążek ciasta, założyć obręcz. Rozsmarować krem i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

  5. Pozostałą kremówkę (100g) podgrzać. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z olejem kokosowym rozpuścić w śmietanie, cały czas mieszając . Zostawić na ok. 15 minut do ostygnięcia, a następnie rozsmarować na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz. Wierzch ozdobić migdałami i wisniami kandyzowanymi.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń