Do góry

Desery Przepis na:

Tort prostokątny czekoladowo-owocowy ''na bogato''

Tort prostokątny czekoladowo-owocowy ''na bogato''

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3369

Dodano:

Odsłon: 502

Prostokątny tort z biszkoptami z budyniami. Tort przełożony białym kremem czekoladowym. Tort z owocami, pralinkami i ozdobami z mleka w proszku.

Składniki

  • biszkopt : 3 x -4 jajka -1/2 szklanka cukru -2 budynie cytrynowe (na 0,5 l)
  • cd.-1 czubata łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • nasączenie: -sok z puszki po morelach
  • krem 1: -300 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • krem 2: -300 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • krem 3: -300 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
  • owoce i czekoladki: -1 puszka moreli połówek -820 g. -500 g. borówki amerykańskiej -300 g. malin
  • cd.-500 g. winogron białych, bezpestkowych -garść jeżyn -ok.700 g. truskawek+150 g. białej czekolady
  • cd.-300 g.pralinek Ferrero Rocher -150 g. pralinki Raffaello
  • ozdoby z mleka w proszku: -100 g. mleka w proszku -100 g. cukru pudru
  • cd.-troszkę mleka w płynie -barwnik niebieski
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Upiec takie 3 biszkopty.
    Boki biszkoptów minimalnie obciąć. Jeden ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 soku z moreli.

  2. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dodając śmietankę czekoladową.Następnie utwardzić śnieżką.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką. Zrobić rozetki na całej powierzchni biszkoptu.

  3. Po rozetkach rozsypać 1/3 borówek,winogron i pokrojonych moreli.

  4. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć 1/3 soku.
    Drugi krem zrobić jak poprzedni. Zrobić tak samo rozetki, starając się o ich symetrię.
    Jak poprzednio rozsypać owoce.
    Przykryć ostatnim biszkoptem i nasączyć resztą soku.Zrobić trzeci krem i nim rozetki.

  5. Truskawki umyć, wysuszyć i maczać w rozpuszczonej czekoladzie nad parą. Odstawiać do zastygnięcia.

  6. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
    Ozdoby przed nałożeniem przetrzymywać w lodówce.

  7. Na górę tortu, rozsypać resztę, borówek,moreli, winogron.Rozsypać jeżyny, ułożyć truskawki, pralinki i ozdobne kwiatki. Wokół tortu można ułożyć resztę dekoracji.
    Tort przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń