Desery Przepis na:
Tort prostokątny czekoladowo-owocowy ''na bogato''


Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 5421
Dodano: 15.05.2018
Odsłon: 650
Składniki
- biszkopt : 3 x -4 jajka -1/2 szklanka cukru -2 budynie cytrynowe (na 0,5 l)
- cd.-1 czubata łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- nasączenie: -sok z puszki po morelach
- krem 1: -300 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
- krem 2: -300 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
- krem 3: -300 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady -250 g. serka mascarpone -1 śnieżka
- owoce i czekoladki: -1 puszka moreli połówek -820 g. -500 g. borówki amerykańskiej -300 g. malin
- cd.-500 g. winogron białych, bezpestkowych -garść jeżyn -ok.700 g. truskawek+150 g. białej czekolady
- cd.-300 g.pralinek Ferrero Rocher -150 g. pralinki Raffaello
- ozdoby z mleka w proszku: -100 g. mleka w proszku -100 g. cukru pudru
- cd.-troszkę mleka w płynie -barwnik niebieski
> 6 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
Przygotowanie
-
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąką i proszkiem, mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
Upiec takie 3 biszkopty.
Boki biszkoptów minimalnie obciąć. Jeden ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 soku z moreli. -
krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dodając śmietankę czekoladową.Następnie utwardzić śnieżką.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką. Zrobić rozetki na całej powierzchni biszkoptu.
-
Po rozetkach rozsypać 1/3 borówek,winogron i pokrojonych moreli.
-
Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć 1/3 soku.
Drugi krem zrobić jak poprzedni. Zrobić tak samo rozetki, starając się o ich symetrię.
Jak poprzednio rozsypać owoce.
Przykryć ostatnim biszkoptem i nasączyć resztą soku.Zrobić trzeci krem i nim rozetki. -
Truskawki umyć, wysuszyć i maczać w rozpuszczonej czekoladzie nad parą. Odstawiać do zastygnięcia.
-
ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
Ozdoby przed nałożeniem przetrzymywać w lodówce. -
Na górę tortu, rozsypać resztę, borówek,moreli, winogron.Rozsypać jeżyny, ułożyć truskawki, pralinki i ozdobne kwiatki. Wokół tortu można ułożyć resztę dekoracji.
Tort przed podaniem przetrzymywać w lodówce.
Komentarze do przepisu (0)