Do góry

Desery Przepis na:

Tort "boisko''

Tort boisko''

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 314

Tort dla zapalonych piłkarzy.

Składniki

  • BISZKOPT WANILIOWY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie waniliowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT TOFFI:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie toffi
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -2 budynie czekoladowe
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM SEROWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -2 Danio-po 150 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • -330 ml. śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 biała czekolada
  • DO NASĄCZENIA I OWOCE:1 puszka brzoskwiń
  • KREM SEROWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -2 Danio-po 150 g. -1 jogurt grecki-250 g.
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 gorzka czekolada
  • LUKIER OZDOBNY POD MAKIETĘ :
  • -150 g. masła -150 g. cukru pudru -parę kropli olejku cytrynowego
  • MAKIETA BOISKA:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru
  • -parę łyżek mleka w płynie -50 g. białej czekolady -barwnik zielony
  • BOKI I ROZETKI:-330 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • OZDOBY:
  • -150 g. kokosu -zielony jadalny barwnik - żelki, jako piłkarzyki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Następne biszkopty, upiec tak samo.

  2. Ułożyć jeden biszkopt na zabezpieczonej tacy, rantem.Nasączyć sokiem z puszki, lecz nie za mocno, bo biszkopty budyniowe są bardzo delikatne.

  3. krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć na biszkopt na tacy.
    Posypać połową pokrojonych brzoskwiń.
    Przykryć drugim biszkoptem i ten można mocniej nasączyć.

  4. Następny krem z gorzką czekoladą,zrobić tak samo i wyłożyć na biszkopty na tacy.
    Posypać resztą brzoskwiń.
    Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić, parę godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu, zdjąć rant podtrzymujący.

  6. krem ozdobny-Zmiksować miękkie masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować górę tortu.

  7. makieta boiska-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść.Większą część zafarbować na zielono. Wałkować i wyciąć zieloną makietę w/g wzoru.

  8. Wyciąć białe linie i przykleić do makiety. Ułożyć na górze tortu.

  9. boki i rozetki-Krem w proszku, ubić ze śmietanką i częścią posmarować boki tortu.Resztę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
    Boki obsypać zafarbowanym zielonym kokosem.
    Zrobić rozetki wokół tortu.

  10. Przykleić żelki jako piłkarzyki. Zrobić piłkę i ułożyć w środku.
    Tort przetrzymywać w lodówce i kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń