Do góry

Desery Przepis na:

Tort "łaciaty" sero-jagodowy z owocami

Tort łaciaty sero-jagodowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 429 Ocena: 5559

Dodano:

Odsłon: 2055

Tort serowy na zimno. Tort z rozetkami i owocami.

Składniki

  • SPÓD:
  • -150 g. herbatników kakaowych maślanych -100 g. masła
  • -100 g. czekolady z marakują (może być zwykła)
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg. sera z wiaderka -200 g. jogurtu greckiego
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g.cukru pudru
  • -2 śmietan-fix -45 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • DODATKOWO:
  • -250 ml. frużeliny z czarnych jagód
  • ROZETKI:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 krem śmietankowy do tortów
  • OWOCE:
  • -125 g. borówki amerykańskiej -50 g. malin -parę winogron bezpestkowych
  • -kilka truskawek -kilka jeżyn -trochę aronii
  • ESY-FLORESY: -50 g. czekolady karmelowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. spód-Herbatniki, rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą nad parą i wymieszać z ciastkami. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem.Masę uklepać palcami lub szklanką.

  2. masa serowa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Rozdzielić do dwóch misek. Jedną część zmiksować z frużeliną. Do tortownicy lać po trochu na przemian. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

  3. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i przełożyć tort na paterę.

  4. rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki na górze i dole tortu.

  5. Poukładać owoce i polać w esy-floresy rozpuszczoną nad parą czekoladą .
    Tort przechowywać w lodówce.

  6. Taki sernik można inaczej udekorować.

  7. Kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń