Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Mleczna Kanapka" dla 7-latka, fana gry ''MINECRAFT''

Tort Mleczna Kanapka dla 7-latka, fana gry ''MINECRAFT''

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6457

Dodano:

Odsłon: 615

Tort przedstawia konstrukcje z gry Minecraft. Tort urodzinowy, imprezowy. Tort zrobiłam dla najmłodszego wnuczka, który był zachwycony.

Składniki

  • BISZKOPT: 3 x (30x40)
  • -4 jajka -100 gr. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -40 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • KREM MLECZNY Z MASCARPONE z malinami :
  • -500 g. serka mascarpone -500 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix
  • -130 ml. mleka skondensowanego słodzonego -100 g. mleka w proszku
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -200 g. malin
  • KREM MLECZNY Z MASCARPONE z ciasteczkami kulkami :
  • -500 g. serka mascarpone -500 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix
  • -130 ml. mleka skondensowanego słodzonego -100 g. mleka w proszku
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -130 g.ciasteczek kulek w polewie czekoladowej
  • TYNK:
  • -400 g. mlecznej czekolady -120 ml. śmietanki 30 % -400 g. masła
  • DEKORACJE:
  • -400 g. mleka w proszku -400 g. cukru pudru
  • -troszkę mleka w płynie -barwniki jadalne
  • basen: -4 niebieskie galaretki -5 szklanek wody
  • kostka brukowa:
  • -1 karmelowa czekolada -2 łyżki śmietanki 30 % -50 g. chrupek kukurydzianych
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać olej i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.
    Upiec takie trzy biszkopty.
    Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.

  2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo. Dodać ciasteczka, szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt w tortownicy.

  3. Przykryć drugim biszkoptem.

  4. krem 2- Postąpić jak z poprzednim, tylko z malinami. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć ostatnim biszkoptem, tylko górą w dół. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu, przykryć przełożone biszkopty paterą i obrócić "do góry nogami".
    Zdjąć blaszkę i papier.

  6. Wyciąć z kartonu szablon z trzech kratek. Moja blacha miała 30x40 cm. to kratki miały 10x10 cm. Szablon przyłożyć do rogu biszkoptów i wyciąć wzór.

  7. Tą obciętą konstrukcję przenieść na ten sam kartonik, ale na osobną tackę.

  8. tynk-Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Miękkie masło zmiksować i dodawać po trochu czekolady. Posmarować obie konstrukcje tortu i schłodzić.

  9. W przeciwległym rogu biszkoptu, powkładać kilka plastikowych słomek do picia napoju.Będzie to podpórka pod wyciętą konstrukcję. Tam ułożyć tą wieżę.

    basen-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do naczynia prostokątnego 20x10 cm. Naczynie wpierw zafoliować, żeby można potem zastygniętą galaretkę wyjąć. Ja miałam ciut większe naczynie, to potem obcięłam do potrzebnych wymiarów.

    bruk- Czekoladę rozpuścić w śmietance, nad parą. Odstawić, trochę ostudzić. Dodać chrupki, wymieszać, przełożyć na folię spożywczą i ugnieść kostkę 10x10 cm. Boki można wyrównać, obcinając nożem.

  10. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na 4 części. Te trzy zafarbować na zielono a tą jedną na różne kolory, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Część zielonej rozwałkować i wyciąć 9 kwadratów 10x10 cm. Za pomocą praski do czosnku wyciskać nitki. Nożykiem obcinać 1 cm.trawę i przyklejać do kwadratów.Z kolorowej masy, wycisnąć w silikonowej macie postacie i literki.

  11. Schłodzony tort udekorować. Dodatkowo ułożyłam gotowe figurki z tej gry od wnuczka.

  12. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przed krojeniem można dekoracje zdjąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń