Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Sachera"

Tort Sachera

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 301

Bardzo znany tort w Austrii. Tort czekoladowy, przełożony dżemem i oblany polewą czekoladową. Podawany z kleksem bitej śmietany.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. gorzkiej czekolady -200 g. masła -150 g. cukru pudru
  • -10 żółtek -1 cukier waniliowy -8 białek -100 g. mąki tortowej
  • -120 g. mielonych orzechów, albo migdałów -2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • NASĄCZENIE:
  • -1 słoiczek dżemu morelowego, albo brzoskwiniowego -1/4 szklanki wrzątku
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. cukru -3 łyżki kakao -1/3 szklanki wody
  • -50 g. masła -1 gorzka czekolada
  • NAPIS:
  • -1 biała czekolada -3-5 łyżki śmietanki 30 %
  • KLEKS Z BITEJ ŚMIETANY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -50 g, cukru pudru -1 śnieżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć z 1/3 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Białka ubić z resztą cukru. Razem z mąką, proszkiem, orzechami ostrożnie połączyć. Wyłożyć dno tortownicy 27cm. krążkiem papieru do pieczenia. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 175*przez 40-45 min.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.

  2. Dżem rozmieszać z gorącą wodą i przelać przez sitko.Dżemem tym z sitka, posmarować krążek ciasta.

  3. Przykryć drugim blatem ciasta i cały tort posmarować tym rzadkim musem z dżemu.Schłodzić w lodówce.

  4. Cukier wymieszać z kakao i wodą na papkę. Wstawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach. Cały tort oblać polewą czekoladową.

  5. Roztopioną białą czekoladą, zrobić napis i esy-floresy.

  6. Tort podawać z kleksem, bitej śmietanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń