Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Śnieżynka"

Tort Śnieżynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 4624

Tort upiekłam na swoje urodziny. Postanowiłam poeksperymentować i masa powstała z tego co kocham najbardziej – biała czekolada. Połączenie serka mascarpone z białą czekoladą to dobry pomysł ! Tort jest pyyyyysznyyyy

Składniki

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 szkl cukru
  • Masa z białej czekolady:
  • 500 g serka mascarpone
  • 700 g śmietanki kremówki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 300 g białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 150 g płatków migdałów
  • 1/2 szkl kandyzowanego kokosa
  • cukrowa posypka w dowolnym kształcie
  • 50 ml zaparzonej mocnej herbaty
  • Tortownica o śr.28 cm
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1.
    Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką
    2.
    Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 3 części
    3.
    Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej
    4.
    Ciepłą lecz nie gorącą czekoladę dodaj do serka i delikatnie wymieszać

  2. 5.
    Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem.
    6.
    Ubitą śmietanę dodać do serka z czekoladą i delikatnie wymieszać – włożyć do lodówki na godzinę
    7.
    Platki migdałów upraż na suchej patelni. OStudź
    8.
    Na dno tortownicy wyłóż 1 blat, namocz go herbatę i wyłóż 1/3 masy, na masę wyłóż 1/3 migdałów. Ułóż na to kolejny blat, namocz go herbatą. wyłóż 1/2 masy, posyp 1/3 płatków. Wyłóż ostatni blat i cały tort wysmaruj masą
    9.
    Migdały drobno pokrusz. Pokruszonymi migdałami oprósz boki tortu. na wierzch wyłóż kandyzowany kokos oraz posypkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń