Do góry

Desery Przepis na:

Tort rocznicowy

Tort rocznicowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 202

Tort idealny na rocznicę, urodziny czy imieniny. Pięknie się prezentuje i super smakuje.

Składniki

  • biszkopt na średnicę 20 cm
  • 4 jajka M
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • masa :
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 3 mandarynki
  • masa maślana :
  • 150 g masła miękkiego
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 1/2 szk mleka w proszku
  • dodatkowo :
  • zielona waflowa posypka
  • srebrne perełki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku a potem mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do blaszki i piec biszkopt 30 minut w 160 stopniach.
    Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 krążki.


  2. Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie miała odpowiednią konsystencję,
    Uważać aby nie przebić śmietany.

  3. Pierwszy krążek nasączyć wodą z sokiem z cytryny, posmarować śmietaną i rozłożyć pokrojone cząstki mandarynek ( 1,5 szt ).
    Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć.
    Potem wierzch i boki posmarować śmietaną, posypać posypką i wstawić tort do lodówki.

  4. Masło utrzeć z cukrem pudrem a potem nadal ucierając dodawać mleko.
    Gdy masa będzie gotowa podzielić ją na porcje i dowolnie zabarwić barwnikami spożywczymi ( u mnie czerwień truskawkowa i zieleń pistacjowa ).
    Za pomocą rękawa cukierniczego i tylek zrobić ozdoby i udekorować nimi tort, na sam koniec ozdobić jeszcze perełkami.
    Tort schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń