Do góry

Desery Przepis na:

Tort Sachera inaczej

Tort Sachera inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11054

Dodano:

Odsłon: 325

Moja wersja słynnego toru Sachera ;-)))

Składniki

  • 12,5 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 słoiczek morelowego dżemu
  • Na krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch.

  2. Czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna.

  3. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając , po jednej łyżce utartych żółtek i po jednej łyżce czekolady i tak do wyczerpania składników.

  4. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, mielone orzechy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie, ale delikatnie łączymy.

  5. Przekładamy ciasto do obficie wysmarowanej masłem lub silikonowej ( wtedy bez smarowania) formy wielkości małej tortownicy.

  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 160'C. Wyjmujemy gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstaja od formy. Chłodzimy w foremce przez 5 minut i wykładamy na deskę. Ciasto przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki.

  7. Przekładamy ciasto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami.

  8. Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy roztopioną na parze czekoladę.

  9. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy cienką warstwą wierzch i boki ciasta.

  10. A następnie dekorujemy według uznania.

  11. Gotowe ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń