Do góry

Desery Przepis na:

Tort sernikowy

Tort sernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 3092

Tort wyszedł smaczny choć jest nietypowy. Ale ja lubię pokombinować.

Składniki

  • BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • MASA SERNIKOWA :
  • 1 kg serka śmietankowego ( w wiaderku )
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka jagodowa ( może być inna )
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • cukier do smaku
  • DODATKOWO :
  • żelkowe wisienki
  • kolorowa posypka do ciast
  • 300 ml dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wsmarować margaryną.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Gdy piana jest prawie ubita wsypać obydwa cukry i ubijać aż piana będzie sztywna.
    Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać.
    Na koniec do masy jajecznej przesiać przez sitko obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać masę na najniższych obrotach lub łopatką.
    Masę przełożyć do tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
    Biszkopt zostawić po upieczeniu w tortownicy do wystudzenia a dopiero potem okroić boki i wyjąć biszkopt z formy.
    Zimny przekroić na blaty ( u mnie 4 ).

  2. MASA SERNIKOWA :
    Galaretkę wymieszać dokładnie w gorącą wodą i wystudzić a potem ma się lekko stężeć.
    Zimną śmietanę ubić na sztywno i potem mieszając ją już na małych obrotach dodawać porcjami serek.
    Na koniec dodać galaretkę i wszystko wymieszać.
    Masę wstawić do lodówki do schłodzenia ale nie za długo.

  3. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go lekko ulubionym ponczem lub sokiem.
    Rozsmarować dżem i wyłożyć porcję masy.
    Rozprowadzić ją i przykryć drugim plackiem, nasączyć go i znów rozsmarować porcję masy.
    I tak do wykończenia placków.
    Wierzch i boki tortu posmarować masą sernikową a resztą udekorować tort.
    Na sam koniec posypać tort posypką i udekorować wisienkami.
    Tort wstawić do lodówki najlepiej na noc do związania się tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń