Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowy truskawkowy

Tort serowy truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3911

Dodano:

Odsłon: 189

Tort serowy na spodzie ciasteczkowym. Tort udekorowany rozetkami za pomocą,popularnej ''tylki rosyjskiej''.

Składniki

  • SPÓD:-100 g. masła
  • -50 g. mlecznej czekolady -200 g. pełnoziarnistych maślanych herbatników
  • MASA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
  • -1 kg. sera truskawkowego z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -3 łyżki cukru pudru -1 śnieżka -800 g. jogurtu truskawkowego
  • -1 op. żelatyny tj.50 g. -3/4 szklanki wody
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -350 g. twarogu śmietankowego
  • -50 g. cukru pudru -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • ROZETKI:-250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem waniliowy do tort w proszku -barwnik jadalny, czerwony i zielony
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. spód-Herbatniki, rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać z ciastkami. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem, tylko na spodzie.Masę uklepać palcami lub szklanką.

  2. masa serowo-truskawkowa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Nie przerywać miksowania, dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać i rozsmarować w tortownicy.

  3. masa śmietankowa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem.Nie przerywać miksowania, dodawać porcjami ser. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać i rozsmarować w tortownicy.Schłodzić kilka godzin w lodówce.

  4. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  5. rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem do tortów, w/g przepisu na opakowaniu. Część kremu zafarbować na czerwono a część na zielono. Biały krem rozprowadzić na kawałku foli spożywczej. Na środku ułożyć wałek z czerwonego kremu. Zwinąć folię, jak roladę. Obciąć jeden koniec i włożyć do rękawa cukierniczego z tylką "rosyjską".

  6. Zrobić rozetki wokół tortu i w środku. Mniejszą tylką zrobić listki i tort schłodzić.

  7. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń