Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowy z owocami

Tort serowy z owocami

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 312

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 269

Tort urodzinowy-serowy z biszkoptem. Tort z kremem z białą i mleczną czekoladą. Tort z owocami, bardzo pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT: -6 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-dżem wiśniowy -1/2 szklanki wody
  • KREM SEROWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka -500 g. sera z wiaderka
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -100 g. białej czekolady
  • KREM SEROWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka -500 g. sera z wiaderka
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -100 g. mlecznej czekolady
  • OBŁOŻENIE:-250 ml. śmietanki 30 %
  • -250 g.serka mascarpone -1 krem waniliowe do tortów w proszku
  • OWOCE:-kilka truskawek -z 100 g. malin
  • -z 100 g. borówki amerykańskiej -kilka listek mięty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki.

  2. nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową tego dżemu nasączyć biszkopt w tortownicy.

  3. krem biały-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać czekoladę, szybko wymieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.Ja zapomniałam dodać do kremu czekoladę, to posypałam po nim.
    Ułożyć drugi blat biszkoptowy i nasączyć resztą dżemu.

  4. krem ciemny-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać czekoladę, szybko wymieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.

  5. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin.
    Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.

  6. obłożenie-Zmiksować śmietankę i serek z kremem. Połową posmarować cały tort. Można zrobić dekoracyjny wzorek.

  7. Z reszty zrobić rozetki wokół tortu, na górze i dole.

  8. Ułożyć owoce i tort schłodzić w lodówce. Kroić pstrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń