Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowo - śmietanowy

Tort truskawkowo - śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 313

Bardzo dobry i lekki tort na każdą okazję:) Sprawi radość nie jednej osobie w zimowe popołudnie :D

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek
  • -szklanka cukru
  • -7 łyżek mąki tortowej
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • -1litr śmietany 36%
  • - 3 cukry waniliowe
  • - 250g serka mascarpone
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • - 0,5 kg truskawek
  • - 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • DODATKOWO:
  • - ok.10-15 szt.truskawek
  • -5 łyżek soku gęstego truskawkowego
  • -5 łyżek soku gęstego pomarańczowego
  • - rurki waflowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. 1.Oddzielamy białka od żółtek,miksujemy białka na sztywną
    pianę.Następnie dodajemy żółtka,cukier,cukier wanil.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą
    biszkoptową.
    Nagrzewamy piekarnik 180C -30 min.

    2.Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia,i dzielimy na 3 blaty

  2. W następnej kolejnośći rozpuszczamy dwie galaretki w 0.5 l wody.
    Zostawiamy do wystudzenia i wlewamy do naszych truskawek.
    Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

  3. 1/2 Śmietany wlewamy do głębokiego naczynia,wsypujemy cukry waniliowe
    i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
    Kroimy resztę truskawek i łączymy delikatnie ze śmietaną.
    Resztę śmietany dzielimy na dwie części i do każdej wlewamy
    soki.Osobno sok truskawkowy i pomarańczowy.

  4. Następnie możemy już przekładać biszkopty.
    Ja robiłam tak jak widać na zdjęciu,ale tak naprawdę kolejność jest dowolna : )

    Po złożeniu torta ,boki obkładamy waflowymi rurkami.
    Do rękawa cukierniczego dajemy wcześniej przygotowaną śmietanę
    w kolorze rózowym,którą uzyskalismy po połaczeniu soku
    truskawkowego i do drugiego rękawa śmietanę w kolorze żółtym,
    którą uzyskaliśmy po połączeniu soku pomarańczowego.



    Dekorujemy górę robiąc "płatki " :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń