Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z bitą śmietaną.

Tort truskawkowy z bitą śmietaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2437

Dodano:

Odsłon: 2483

Do ciast, które piekę, staram się zawsze dodawać sezonowe owoce.Jeszcze kilka dni i truskawki znikną z naszych ogrodów i sklepów. Zachęcam więc do ich wykorzystania.

Składniki

  • Spód:
  • zmielone ciastka, skropione mocną, gorzką kawą
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 pełna łyżka żelatyny
  • 1 szklanka gorącej wody
  • starta, zamrożona cytryna
  • garść świeżych truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • perełki cukiernicze.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 30 cm wysypać zmielonymi ciastkami.
    Skropić zimną, gorzką i mocną kawą.

  2. Dwie galaretki rozmieszać w szklance gorącej wody. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestygnięcia.
    Ser i cukier puder zmiksować na "puch".
    Stopniowo dodawać śmietanę i serek mascarpone oraz starą cytrynę i lekko tężejące galaretki.
    Na końcu dodać pokrojone w grube cząstki świeże truskawki i całość delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć na ciastka w tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę.

  3. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i odstawić do przestygnięcia.
    Zimną śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i przestygniętą żelatynę.
    **Można nie dodawać żelatyny ale dzięki niej mamy pewność, że śmietana zachowa dłużej swoją strukturę**.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego i na zastygniętej masie serowej- wyciskać rozetki.
    Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie i zgęstnieje- oblać torcik. Udekorować perełkami cukierniczymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń