Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy piankowy "frutiżelka"

Tort urodzinowy piankowy frutiżelka

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 684

Dodano: 24.06.2018

Odsłon: 583

Tort z biszkoptem tylko z mąką ziemniaczaną. Tort z warstwami piankowymi i owocami w żelu. Tort z ozdobami czekoladowymi.

Składniki

  • BISZKOPT:-7 jajek -200 g. cukru
  • -200 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1/2 słoiczka dżemu wiśniowego- -3 łyżki gorącej wody
  • PIANKA BRZOSKWINIOWA:
  • -1 serek brzoskwiniowy-385 g. -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -2 galaretki brzoskwiniowe -2 szklanki gorącej wody
  • PIANKA JABŁKOWA:
  • -1 serek pieczone jabłuszko-385 g. -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -1 galaretka miętowo-jabłkowa
  • - 1 galaretka Pina Colada -2 szklanki gorącej wody
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -2 kremy śmietankowe do tortów, w proszku
  • OWOCE:-1 puszka Frutiżelli, wiśni w żelu-320 g.
  • -1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g.
  • -1 mały słoiczek frużeliny truskawkowej, domowej
  • -1/2 słoiczka dżemu,agrestowego z kiwi
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -1 polewa czekoladowa deserowa na dekoracje-100 g.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.

  2. Spodni krążek włożyć do tortownicy i nasączyć, dżemem wymieszanym z gorącą wodą.

  3. pianka brzoskwiniowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem serkiem. Na koniec dolewać tężejącą galaretkę i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.

  4. pianka jabłkowa- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
    Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce.

  5. Zdjąć obręcz z tortownicy.

  6. Na śmietance ubić kremy do tortów.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.

  7. Zaznaczyć pola na rozetki.

  8. Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.(brzydkie zdjęcie bo komórka mi się przestawiła)

  9. ozdoby-Polewę roztopić nad parą. Przelać do rożka papierowego i narysować ,ozdoby na papierze w/g wzoru. Schłodzić, delikatnie odkleić i przykleić do tortu.

  10. W puste miejsca, nałożyć owoce w żelu. Oraz przykleić ozdoby czekoladowe. Tort przechowywać w lodówce.

  11. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń