Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "Koniki na łące"

Tort urodzinowy Koniki na łące

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2852

Dodano:

Odsłon: 340

Tort urodzinowy dla dziewczynki, miłośniczki koni. Tort z kremem stracciatella, nasączony frużeliną z czerwonej porzeczki.Tort z ozdobami z masy plastycznej i posypką cukrową, Tort zrobiłam 2 lata temu dla wnuczki mojego brata.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka mąki
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -8 łyżek oleju -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -100 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki -50 ml. gorącej wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -50 g. czekolady mlecznej -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK I ROZETKI:
  • -300 g. masła -250 g. cukru pudru -troszkę olejku pomarańczowego
  • DEKORACJE:
  • -300 g. kolorowych cukierków cukrowych
  • -4 gotowe koniki -kwiatki i napis własnoręczny z masy plastycznej.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 25 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.

  2. Spód biszkoptu, ułożyć w blaszce i nasączyć frużeliną.

  3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać tartą czekoladę i szybko wmieszać. Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.

  4. Włożyć następny krążek biszkoptu i resztę kremu.
    Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu zdjąć zabezpieczenia.

  6. tynk-Miękkie masło zmiksować z pudrem na puch. Dodać troszku olejku, zmiksować.Posmarować połową cały tort.

  7. Boki tortu obkleić cukiereczkami.

  8. Resztę tynku zafarbować na zielono, jadalnym barwnikiem. Za pomocą woreczka cukierniczego z tylką,zrobić rozetki na górze tortu.

  9. Dekoracje zrobić wcześniej z gotowej masy plastycznej.

  10. Ułożyć na górze, koniki i kwiatki i napis. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń