Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "Rękawica Piłkarska"

Tort urodzinowy Rękawica Piłkarska

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6839

Dodano:

Odsłon: 157

Tort a'la Mleczna Kanapka. Tort z 4 biszkoptami i mlecznymi kremami. Tort z ozdobami z masy z mleka w proszku, Tort zrobiłam dla mojego średniego wnuczka na Urodziny, zapalonego piłkarza.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY: (22x36): (2X)
  • -3 jajek -50 g. cukru -50 g. mąki tortowej -30 g. mąki ziemniaczanej
  • -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
  • BISZKOPT CIEMNY: (22x36):(2x)
  • -3 jajek -50 g. cukru -50 g. mąki tortowej
  • -30 g. mąki ziemniaczanej -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 łyżka kakao -2 łyżki oleju
  • KREM MLECZNY Z OREO:
  • -330 ml. śmietanki -250 g. serka mascarpone -1 śmietan-fix
  • -50 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
  • -50 g. mleka w proszku -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -100 g. ciastek OREO
  • KREM MLECZNY Z NUTELLĄ:
  • -330 ml. śmietanki -250 g. serka mascarpone -1 śmietan-fix
  • -2 łyżki Nutelli -50 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
  • -50 g. mleka w proszku -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KREM MLECZNY:
  • -330 ml. śmietanki -250 g. serka mascarpone -1 śmietan-fix
  • -50 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
  • -50 g. mleka w proszku -12 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • TYNK: -200 g. masła
  • -80 ml. mleka skondensowanego, słodzonego -80 g. mleka w proszku
  • GANASZ CZEKOLADOWY: -500 g.białej polewy w pastylkach
  • -150 ml. śmietanki 30 % -100 g. masła
  • DEKORACJE: -100 g. mleka w proszku
  • -100 g. cukru pudru -trochę mleka w płynie -barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej wymieszać ale niedługo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Upiec drugi taki sam. Następne dwa upiec dodając kakao.

  2. Tą samą blaszkę zabezpieczyć wyżej boki i ułożyć ciemny biszkopt.

  3. krem 1-Najpierw posiekać ciasteczka.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać posiekane ciastka i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Wyłożyć do blaszki na biszkopt i wyrównać.

  4. Przykryć jasnym biszkoptem.

  5. krem 2-Postąpić jak z poprzednim z tym,że po serku dodać nutellę. Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.

  6. Przykryć ciemnym biszkoptem.

  7. krem 3-Postąpić jak z poprzednimi, lecz bez dodatków.Wyłożyć do blaszki i rozsmarować.

  8. Przykryć ostatnim biszkoptem, ale górą do dołu, będzie to spód tortu. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

  9. Po schłodzeniu, przykryć paterą i odwrócić do góry nogami.

  10. W/g namalowanego wzoru, wyciąć kształt rękawicy.

  11. tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.

  12. polewa-Nad parą rozpuścić polewę ze śmietanką i masłem. Ostudzić do jeszcze płynnego i posmarować cały tort. Śpieszyć się bo polewa na schłodzonym torcie szybko twardnieje.

  13. masa- Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.(najlepiej mieszać najpierw łyżką drewnianą, potem ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Połowę zafarbować na zielono a resztę na różne kolory.Zieloną masę rozwałkować i wyciąć elementy na dekorację rękawicy.

  14. Zrobić napis.

  15. Z różnokolorowych mas, zrobić piłeczki. Podzielić na jednakowe kawałeczki, z których zrobić kulki.Do foremki silikonowej na pralinki,układać na przemian kolorami kuleczki. Ale po każdej warstwie, posmarować odrobinką wody, żeby się skleiły. Delikatnie wyłożyć na dłoń i pokulkować.

  16. Tort udekorować wokół niby trawą. Zieloną masę przeciskać przez praskę do czosnku, obcinać i układać. Ułożyć w niej piłeczki.

  17. Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń