Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "tort wyścigowy"

Tort urodzinowy tort wyścigowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3847

Dodano:

Odsłon: 196

Tort z biszkoptami z budyniami. Tort z kremem stracciatella i bitą śmietaną z borówkami. Tort dla chłopców. Tort zrobiłam dla wnuczka 2 lata temu.

Składniki

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń cytrynowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT KRÓWKOWY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń krówkowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń czekoladowy
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -200 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki -100 ml.gorącej wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -100 g. gorzkiej czekolady -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM JOGURTOWY:-330 ml. śmietanki 30 %
  • -70 g. cukru pudru -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • owoce:-borówka amerykańska-150 g.
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI:-500 ml. śmietanki 30 %
  • -1/2 op. kremu śmietankowego do tortów w proszku -zielony barwnik, jadalny
  • OZDOBY:-250 g. cukru pudru
  • -250 g. mleka w proszku -troszku olejku pomarańczowego
  • -parę łyżek mleka w płynie
  • TYNK POD CYFRĘ: -100 g.czekolady gorzkiel
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.

  2. nasączenie- Frużelinę rozmieszać i polać połową, biszkopt w blaszce.

  3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt.
    Przykryć biszkoptem i nasączyć resztą frużeliny.

  4. krem jogurtowy-Postąpić jak przy kremie stracciatella z tym że bez tartej czekolady. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.Na górę rozsypać borówkę.

  5. Przykryć ostatnim biszkoptem z tym ,że dołem do góry. Całość schłodzić kilka godzin.
    Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić do ''góry nogami''.Zdjąć blaszkę i zabezpieczenia.

  6. obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką. Częścią posmarować cały tort. Resztę zafarbować, będzie na rozetki.

  7. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
    Część zafarbować na czarno, rozwałkować i wyciąć cyfrę, jako tor.

  8. Dobrze jest, obtynkować roztopioną czekoladą, spód cyferki. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się przy zetknięciu z bitą śmietaną.

  9. Zrobić też resztę ozdób.

  10. Na torcie ułożyć tor. Zrobić rozetki wokół, za pomocą woreczka cukierniczego i ozdobnej końcówki. Tort przetrzymywać w lodówce.

  11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń