Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "zebra" z glazurą

Tort urodzinowy zebra z glazurą

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4913

Dodano:

Odsłon: 274

Tort z biszkoptem typu ''zebra''.Tort z kremem stracciatella i kolorową lustrzaną glazurą.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -220 g.cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -kakao -barwnik jadalny czerwony
  • NASĄCZENIE:
  • -1 dżem wiśniowy-410 g.
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -500 g. serka mascarpone -100 g. gorzkiej czekolady
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • LUSTRZANA GLAZURA:
  • -200 g. cukru -30 g. kakao -200 ml. śmietanki 30 %
  • -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
  • KLEKSY: 100 g. białej czekolady
  • -barwnik czerwony i żółty jadalny -3 x po 2 łyżki śmietanki 30 %
  • DEKORACJA--4 gotowe beziki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Podzielić do trzech miseczek. Do jednej dodać przesiane kakao a do drugiej szczyptę barwnika i delikatnie wymieszać.

  2. Nabierać po dwie łyżki z każdego i dodawać naprzemiennie do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 *C.ok.30 min.

  4. Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
    Włożyć spód krążka biszkoptowego, do zabezpieczonej tortownicy.

  5. Posmarować połową dżemu.

  6. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem i posmarować dżemem.

  7. Wyłożyć resztę kremu na biszkopt, śpiesząc się bo krem gęstnieje.
    Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin.

  8. Zdjąć obręcz z tortownicy i tort ułożyć na zabezpieczonej od dołu paterze.

  9. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
    kleksy-Białą czekoladę rozpuścić w trzech szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać jedną z czerwoną a drugą żółtą farbką. Naprzemiennie wlać kleksy na polewę na torcie, ale na kraju góry.

  10. Długą szpatułką przeciągnąć przez górę tortu. Boki poprawić spadającą polewą.

  11. Tort ułożyć na czystej paterze i udekorować bezikami.
    Tort przechowywać w lodówce.

  12. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń