Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy śmietanowy

Tort urodzinowy śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1001

Dodano:

Odsłon: 1696

Tort zrobiony z okazji urodzin, ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietanową i porzeczkami, rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • Jajka wielkość L 6szt
  • Mąka pszenna typ 450 1 szklanka
  • Maka ziemniaczana 2/3 szklanki
  • Cukier 1 szklanka, 3łyżki wody
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • MASA
  • Śmietana 30% 1000ml
  • Śmietan-fix 5szt
  • Cukier waniliowy 2 szt
  • Róże i listki cukrowe do dekoracji
  • Czekolada biała i gorzka po 50g do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Białka oddzielić od żółtek, następnie do białek dodać cukier i miksować do uzyskania sztywnej piany. Później dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec mieszamy z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia delikatnie drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (średnica 25cm) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.Od razu wykładamy ciasto odwracając formę na tortownicę. Ciasto studzimy i kroimy na 4 krążki.

  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem ze śmietan - fixem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe. Pierwszy krążek smarujemy dżemem porzeczkowym na to śmietana.
    Wierzch tortu i boki smarujemy śmietaną. Boki posypujemy pokruszonym ciastem ściętym z wierzchu biszkopta.

    DEKORACJA: czekoladę białą i gorzką roztopić w osobnym garnuszku, przełożyć w tytkę papierową i wycisnąć ozdobną kratkę na papierze do pieczenia. Włożyć do lodówki, kiedy krateczki zrobią się twarde delikatnie zdjąć z papieru i ułożyć ozdobnie na torcie. Róże i listki cukrowe do kupienia w markecie lub dowolna dekoracja z owoców, bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń