Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy ''Spinner'

Tort urodzinowy ''Spinner'

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 177

Tort na imprezę urodzinową dla dzieci.Tort przedstawia popularną zabawkę Spinnera. Tort robiłam dla wnuczka mojego brata.

Składniki

  • biszkopt: 2x
  • -6 jajek -150 g. cukru -110 g. maki tortowej -110 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nasączenie: -220 g. musu z brzoskwiń
  • krem jagodowy: -250 ml. śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -1 śnieżka -1/2 kg. sera śmietankowego
  • cd.-150 ml. frużeliny z czarnych jagód -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • krem stracciatello: -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka -1/2 kg. sera śmietankowego
  • cd.-100 g. gorzkiej czekolady -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • obłożenie: -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • cd.-barwnik jadalny niebieski, zielony i żółty
  • ozdoby z mleka w proszku : -200 g. cukru pudru -200 g. mleka w proszku -troszku olejku pomarańczowego
  • cd.-parę łyżek mleka w płynie -barwnik jadalny niebieski, zielony, żółty , brązowy -perełki cukrowe
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do trzech tortownic 15 cm.wyłożonych krążkiem papieru tylko na dole.(ja takich tortownic nie miałam to upiekłam w małych garnuszkach. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Jeszcze raz powtórzyć to samo z 6 jajkami i upiec takie trzy biszkopty.

  2. Po przestygnięciu przekroić każdy na dwa krążki.Po krążku włożyć do czterech tortownic, zabezpieczając wyżej boki.

  3. Krążki w tortownicach posmarować połową musu brzoskwiniowego.
    krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozłożyć do czterech tortownic.

  4. Przykryć krążkami biszkoptowymi.
    Posmarować resztą musu brzoskwiniowego.
    krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć do wszystkich tortownic.
    Przykryć ostatnimi krążkami biszkoptowymi i schłodzić parę godzin.

  5. Schłodzone torciki kilka godzin i wyjąć z tortownic.

  6. W trzech torcikach wyciąć małe niby ''łódeczki''. Czwarty torcik pozostawić cały.

  7. Wyciąć taki wzór w kartonie i zafoliować. Ułożyć na paterze.

  8. obłożenie-Śmietankę ubić z mascarpone i suchym kremem.Cały torcik ułożyć w środku wzoru z kartonu. Posmarować kremem i przykleić resztę torcików jak i te obcięte kawałki w odpowiednie miejsca.

  9. Posmarować cały tort lecz pozostawić po parę łyżek kremu i zafarbować.Zrobić kleksy na bokach tortu i szpatułką posmarować.

  10. ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i przetrzymywać w woreczku foliowym.Brać po kawałku z każdego koloru, skleić i nie dokładnie zagnieść. Rozwałkować i wyciąć kształt tortu.
    Zrobić resztę dekoracji. Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.

  11. Dekoracje ułożyć na górze tortu.Paskiem masy obłożyć dół tortu a kwiatkami udekorować cały tort. Tort przetrzymywać w lodówce.

  12. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 maja Jestem pełen podziwu, Cudo :D
U nas, to tylko mięso i rybki wychodzą, ciacha to kosmos :)
SUPER xD
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń