Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z bańkami z żelatyny

Przepis dnia 2018-04-29
Tort urodzinowy z bańkami z żelatyny

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 122

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 9635

Tort na uroczystość Urodzinową nie tylko dla dzieci. Tort z dekoracją żelatynową a'la ''banki mydlane''. Tort z polewą typu drip-cake.

Składniki

  • biszkopt- -6 jajek -3/4 szklanki cukru -3 budynie waniliowe -1 łyżka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -
  • cd. biszkopt: -ok.40 g.posypki cukrowej-zielonej
  • krem serowy z truskawkami: -500 g. sera z wiaderka -250 g. śmietanki 30 % -125 g. serka mascarpone -70 g. cukru pudru -
  • cd. do kremu: -1 śmietan-fix -ok.17 g.żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. gorzkiej czekolady
  • tynk: -300 g. masła -200 g. cukru pudru -1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • polewa drip-cake -300 g. białej czekolady -ok.100 ml.śmietanki 30 % -zielony jadalny barwnik
  • bańki z żelatyny: -kilka baloników wodnych -5 łyżek żelatyny -ok.10 łyżek wody -barwnik jadalny zielony
  • dekoracja z mleka w proszku: -50 g. mleka w proszku -50 g. cukru pudru -troszkę mleka w płynie
  • zielone perełki cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką.Wmieszać też posypkę, ale nie długo mieszać. Wylać do tortownicy 27 cm. Piec ok.30 min. w 175*. Obkroić przy rancie tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę i papier. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
    W środkowym krążku biszkoptowym wyciąć koło.Zostawiając rant z 4 cm.

  2. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić ze fixem potem z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodawać ser i zmiksować.Dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone truskawki w kostkę i szybko wmieszać. Wyłożyć do tortownicy na spodni krążek biszkoptowy.
    Ułożyć okrąg biszkoptowy.
    wkładka-Borówkę umyć i wysuszyć. Poukładać w środku okręgu. Zalać tężejącą galaretką.

  3. krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym, że zamiast truskawek wmieszać startą czekoladę na tarce jarzynowej.Szybko wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć przełożone biszkopty na paterę.

  4. tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Dodawać po trochu cukru i miksować. Na koniec dodać wanilię i zmiksować. Posmarować cały tort i trochę schłodzić.

  5. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake.

  6. dekoracje robimy wcześniej.
    banki-Baloniki napompować, zawiązać i tam wbić wykałaczkę. Delikatnie , bardzo minimalnie posmarować olejem.
    Żelatynę rozmieszać z zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub nad parą i zafarbować. Zebrać pianę z góry.
    Baloniki maczać w płynnej żelatynie.
    Obtoczone baloniki wkładać wykałaczką do kawałka styropianu. Starać się żeby nie dotykały siebie razem.Zostawić tak na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Można kilka razy obtaczać w żelatynie, będą ciemniejsze.Można też nie farbować żelatyny a dopiero jak zastygną pomalować na różne kolory, ale jeszcze z balonikami w środku.
    Jak już baloniki są twarde, to obciąć koniec balonika i wyjąć go.Nożyczkami ładnie wyrównać otwór.

  7. dekoracje z mleka w proszku-Cukier puder przesiać, dodać mleko w proszku. Dodawać po troszeczku mleka i zagnieść na masę plastyczną.Za pomocą silikonowej foremki, odbić listki.
    ozdoby- Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć bańki i na dole listki.Rozsypać cukrowymi perełkami. Tort przetrzymywać w lodówce.

  8. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń