Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z żelką, owocami i galaretką

Tort urodzinowy z żelką, owocami i galaretką

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 126

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 540

Tort z biszkoptem, kremem i wkładką z żelki. Tort wielowarstwowy, owocowy. Tort imprezowy, wyszedł pyszny.

Składniki

  • biszkopt jasny: -4 jajka -130 g.cukru -68 g. mąki tortowej -68 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt ciemny: -4 jajka -130 g.cukru -65 g. mąki tortowej -65 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku d
  • żelka: -450 g. malin z jeżynami+wody do 700 ml. -2 galaretki malinowe
  • krem jogurtowy: -660 ml. śmietanki 30 % -500 g. jogurtu greckiego -70 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • cd.-35 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • owoce: -125 g. malin -125 g. borówki amerykańskiej
  • krem serowy: -350 g. serka śmietankowego -330 ml. śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • morele: -1 puszka moreli w syropie-820 g.
  • galaretka: -2 galaretki krystaliczne -600 ml. wody
  • obłożenie i rozetki: -100 g. białej czekolady -100 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -100 g. serka mascarpone
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.Drugi biszkopt upiec tak samo.Najlepiej upiec dzień wcześniej. Każdy przekroić na 2 blaty.

  2. żelka-Rozgotować maliny z jeżynami, przetrzeć przez sito. Uzupełnić wodą do 700 ml. zagotować, odstawić, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia. Tortownicę 27 cm. zafoliować w środku i wylać tam żelkę. Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.

  3. W dwóch tortownicach, ułożyć po krążku biszkoptowym, ciemnym.Nasączyć syropem z moreli.
    krem jogurtowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, fixem i z jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do dwóch tortownic.Rozsypać do jednej maliny a do drugiej borówkę.
    Przykryć drugimi jasnymi krążkami biszkoptowymi. Nasączyć syropem i trochę schłodzić.

  4. krem serowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i z serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na 3 części. Jedną posmarować biszkopt w jednej tortownicy.
    Żelkę delikatnie odkleić z folii i ułożyć na tym kremie.
    Na żelkę wyłożyć drugą część kremu i rozsmarować.
    Z drugiej tortownicy, wyjąć przełożony biszkopt i włożyć do 1 tortownicy.
    Posmarować resztą kremu.

  5. Morele odsączyć, pokroić w plasterki i ułożyć na górze tortu.
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na morele.Schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  6. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
    obłożenie i rozetki-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić w lodówce, potem ubić z fixem i serkiem. Częścią posmarować bok tortu a z reszty zrobić rozetki wokół tortu.

  7. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń