Do góry

Desery Przepis na:

Tort w kształcie serca

Tort w kształcie serca

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 19

Sprawdzony przepis na "Tort w kształcie serca"

Składniki

  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 13 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • tłuszcz i cukier puder do formy. Krem: 4 łyżeczki żelatyny
  • śmietana kremówka
  • jogurt naturalny
  • 2/3 szklanki cukru pudru. Wykończenie: galaretka jasna i truskawkowa
  • truskawki (świeże lub mrożone)
  • ciasteczka bezowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z margaryny, połowy cukru i żółtek utrzyj krem. Z białek i reszty cukru ubij pianę. Połącz obie masy. Dodaj mąkę półgrubą wymieszaną z kakao. Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 160° C przez 30 minut.

  2. Gdy wystygnie, wyjmij je z formy. Umyj ją, wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Włóż upieczone ciasto. Mrożone owoce rozmroź. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Śmietankę ubij.

  3. Jogurt wymieszaj z cukrem i dodaj bitą śmietanę. Gdy żelatyna nasiąknie, rozgrzewaj ją powoli (nie zagotuj!), aż się rozpuści.

  4. Dodaj do masy jogurtowej. Masę wylej na ciasto w formie,rozsmaruj. Tort schłódź.

  5. Czerwoną galaretkę przygotuj wg instrukcji i wlej na tackę warstwę o grubości 5 mm. Gdy zesztywnieje, powykrawaj z niej serduszka. Truskawki przekrój.

  6. Powierzchnię tortu udekoruj serduszkami z galaretki, truskawkami i zalej przejrzystą galaretką. Gdy tort stężeje, wyjmij go z formy i po obwodzie udekoruj ciasteczkami. Czas przygotowania: 90 minut

  7. Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 200 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń