Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''walentynka''

Tort ''walentynka''

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 142

Dodano: 29.04.2018

Odsłon: 192

Tort okazjonalny na Walentynki. Tort z biszkoptem, przełożony kremem toffi i gruszkowym. Tort z polewą białą typu drip-cake. Tort z dekoracją z mleka w proszku.

Składniki

  • biszkopt: -7 jajek -200 g.cukru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • cd.-1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. gorzkiej czekolady
  • nasączenie 1: -100 g.musu malinowego+odrobina gorącej wody
  • krem serowo-toffi: -70 g. cukierków toffi -330 ml. śmietanki 30 % -500 g. sera waniliowego z wiaderka
  • cd.-200 g.jogurtu greckiego -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • nasączenie 2: -100 g.musu wiśniowego+trochę gorącej wody
  • krem serowo-gruszkowy: -330 ml. śmietanki 30 % -500 g. sera waniliowego z wiaderka -200 g.jogurtu greckiego
  • cd.-220 g.musu gruszkowego z kawałeczkami gruszek -50 g.cukru pudru -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • obłożenie: -250 g. masła -1 szklanka cukru pudru -1 łyżka soku z cytryny -ok. 2 łyżek mleka
  • drip-cake: -250 g. białej czekolady -ok.70 ml. śmietanki 30 %
  • masa z mleka w proszku: -100 g. cukru pudru -100 g. mleka w proszku -troszku olejku pomarańczowego
  • cd.-parę łyżek mleka w płynie -barwnik jadalny czerwony i złoty
  • parę truskawek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. nasączenie-Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć rzadkim musem.
    krem 1-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić potem z serem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.

  3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
    Nasączyć rzadkim musem wiśniowym.
    krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić potem z serem, jogurtem i musem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.

  4. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort ułożyć na paterze.

  5. obłożenie-Miękkie masło zmiksować do białości. Stopniowo dodawać cukier puder i zmiksować.na koniec dodać sok i mleko i zmiksować. Posmarować cały tort a resztę zafarbować na czerwona na rozetki.Zrobić rozetki na dole tortu.
    drip-cake-Czekolady roztopić nad parą, ostudzić do płynnego. Część przelać do buteleczki z dozownikiem, albo rożka papierowego i polać wokół tortu, tworząc spływające sople.Resztę wylać na górę i rozsmarować.

  6. dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.
    Potem pomalować farbkami jadalnymi.

  7. Dekoracje ułożyć na torcie.

  8. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń