Do góry

Desery Przepis na:

Tort Wspaniały

Tort Wspaniały

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 108

Dodano:

Odsłon: 24947

Lekki, kwaskowaty. Rozpływa się w ustach : )

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na półsztywną masę, dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Gdy cukier rozpuści się stopniowo dodajemy po żółtku. Na końcu mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę. ( Ja piekłam w 27 cm, ale jeżeli ktoś chce wyższy tort radzę wybrać mniejszą blaszkę ). Biszkopt pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Gdy będzie gotowy uchylamy drzwi od kuchenki. A gdy ostygnie, wyciągamy z formy, ściągamy wierzch, najlepiej łyżką, przecinamy na pół i nasączamy każdy blat ponczem, przygotowanym z cytryny, wody, wódki i cukru.

  2. Masa: Bardzo prościutka. Trzeba utrzeć masełko na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy, do ubitej śmietany dodać utarte masło. Wymieszać na gładką masę.

  3. Przekładamy: Biszkopt smarujemy dżemem na to nakładamy masę śmietankową (nie całą), wciskamy w nią wiśnie, wcześniej zamoczone w alkoholu ( przynajmniej godzinę). Na to nakładamy kolejny blat biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą masą śmietankową. Dekorujemy wiórkami lub wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aniag81 21 marca 2011 Chciałam sie zapytac czy do smietany trzeba dodac smietan fixy?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_XXY 27 stycznia 2011 ..jesli wam sie zacznie "zwazac" to nie przerywajac miksowania podgrzewac mase nad para wodna..wtedy wroci do normalnej konsystencji

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 12 stycznia 2011 Wielkie dzięki za odpowiedź! Za tydzień zrobię taki torcik na urodziny córeczki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiula288 12 stycznia 2011 Spokojnie miksowałam na najniższych obrotach. Nic mi się nie zważyło : ) A przepis na takie połączenie dostałam od cukiernika, także nie sądzę, żeby coś miało się stać : ) Masło ma utwardzić masę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 11 stycznia 2011 Chciałabym zrobić taki torcik ale mam pytanie: czy utarte masło łączyłaś z bitą śmietaną łyżką czy można je razem zmiksować i czy się nie zważy?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 10 stycznia 2011 Czy ja moge prosic o ten ukrojony kawałek... slinka juz mi cieknie.. do ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiula288 10 stycznia 2011 Dałam wiśniowy, ale podejrzewam, że z truskawkowym lub porzeczkowym także byłoby dobre, ważne, żeby był kwaskowaty : )

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 stycznia 2011 Lubię takie połączenie. A masy z bitej śmietany i masła nie znam. Dżem do smarowania blatu dajesz wiśniowy ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiula288 10 stycznia 2011 Bardzo dziękuję : ) Piekłam go co prawda pierwszy raz, ale rodzince bardzo bardzo smakował, więc polecam z całego serca :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 10 stycznia 2011 ale piękny torcik a połączenie wiśni i śmietany jest super

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń