Do góry

Desery Przepis na:

Tort z bezikami

Tort z bezikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3365

Dodano:

Odsłon: 2276

Tort z ciastem kakaowym, przełożony kremem mascarpone i mandarynkowym.Tort typu drip-cake z dekoracją bezikową.

Składniki

  • CIASTO KAKAOWE: 2 X
  • -3 jajka -200 g. cukru -280 g. mąki
  • -4 łyżki kakao -1/2 łyżeczki sody -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -150 ml. mleka -100 g. masła, rozpuszczonego -ok. 5 łyżek gorącej wody
  • NASĄCZENIE:
  • -280 g.dżemu wiśniowego -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM MASCARPONE:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -130 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -500 g. serka mascarpone -500 g. jogurtu greckiego
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MANDARYNKOWY:
  • -2 puszki mandarynek -2 galaretki pomarańczowe
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -3 łyżki cukru pudru
  • OBŁOŻENIE:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -2 łyżki cukru pudru
  • -1 śnieżka -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • -500 g. serka mascarpone -barwnik czerwony i niebieski, jadalny
  • DRIP-CAKE:
  • -150 ml. śmietanki 30 % -100 g. gorzkiej czekolady
  • BEZIKI:-2 białka -szczypta soli
  • -3/4 szklanki cukru pudru -1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka soku z cytryny -barwnik jadalny, czerwony i niebieski
  • DODATKOWO:
  • -kilka czekoladek z ptasiego mleczka -pozłocone płatki czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło roztopić i ostudzić do płynnego.Jajka zmiksować z cukrem. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.Miksować dolewając mleko potem masło.Na koniec dolać gorącą wodę, wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm.Tortownica wyłożona krążkiem papieru do pieczenia.Piec 25-30 min. Wyłożyć, zdjąć papier i ostudzić. Drugi upiec tak samo. Obydwa przekroić na dwa krążki.

  2. Spody ciasta włożyć do dwóch jednakowych tortownic.Obydwa nasączyć większą połową dżemu.Zostawić trochę samego soku na nasączenie gór ciasta.

  3. krem mascarpone-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Połowę wyłożyć do jednej tortownicy a resztę do drugiej tortownicy.

  4. Każde przykryć górą ciasta.
    Nasączyć resztą soku dżemowego.

  5. krem mandarynkowy-Zawartość z dwóch puszek, zblenderować. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w tym galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia.Zimną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać porcjami galaretki i krótko zmiksować. Wyłożyć do jednej tortownicy.

  6. Ciasto z drugiej tortownicy, wyjąć i ostrożnie odwrócić i włożyć na krem mandarynkowy.Schłodzić parę godzin

  7. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
    Tort ułożyć na paterze.

  8. obłożenie-Śmietankę ubić z pudrem, śnieżką i suchym kremem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić trochę na kolorowe kleksy.

  9. Pozostawiony krem zafarbować na czerwono i niebiesko. Wokół tortu poukładać kolorowe kleksy.
    Dużą szpatułką wyrównać powierzchnię tortu.

  10. drip-cake-Nad para roztopić czekoladę w śmietance.Oblać krawędź tortu, tak że sople czekolady, swobodnie pospływają po bokach.

  11. beziki- Czyste białka ubić ze szczyptą soli i porcjami pudru.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Za pomocą pędzelka namalować po dwa pasy, farbkami jadalnymi w środku woreczka cukierniczego.Woreczek może być bez ozdobnej końcówki.

  12. Wycisnąć beziki na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Suszyć w nagrzanym piekarniku do 100 *C,przy minimalnie otwartych drzwiczkach z termoobiegiem ok.3-4 godz. Zależy od wielkości bezików. Najlepiej sprawdzić przełamując bezika.

  13. Udekorować środek tortu bezikami. Dół tortu udekorować pokrojonym,ptasim mleczkiem. Dodatkowo posypać górę czekoladowymi płatkami. Tort przetrzymywać w lodówce.

  14. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń