Do góry

Desery Przepis na:

Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 516

Dodano:

Odsłon: 13723

Pyszny urodzinowy tort idealny dla dzieci.

Składniki

  • Na 1 biszkopt:jajka, 4
  • cukier, 3/4 szklanki
  • mąka, 1 szklanka
  • Krem jasny:śmietana 30%, 500 ml
  • śmietan fix, 2 opakowania
  • cukier puder, 4 łyżki
  • Krem ciemny:Śmietana 30%, 250 ml
  • śmietan- fix, 1 opak.
  • nutella, 4 łyżki
  • cukier puder., 2 łyżki
  • Poncz:
  • napar z herbaty, ok 500ml
  • sok z połówki cytryny
  • cukier., 4-6 łyżeczek
  • dżem z czerwonej porzeczki*
  • czekoladowa posypka, do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Będą potrzebne 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Jeśli mamy 2 jednakowe tortownice można odrazu zrobić podwójną porcję i upiec. Piec około 30-35 min w temp. 180 stopni. Dobrze upiec je dzień wcześniej. Piekłam w tortownicy o srednicy 21 cm, ale spokojnie można uzyć na 25-26 cm.

  2. Krem jasny: Ubić śmietankę na wysokich obrotach, po chwili ubijania dodać śmietan fix oraz cukier puder i ubijać aż powstanie puszysta, gęsta masa.

  3. Krem ciemny: Śmietanę ubić, dodać śietan fix i cukier puder. Na koniec dać nutellę i wymieszać.

  4. Poncz: Składniki na poncz dokładnie wymieszać, ma być kwaśny.

  5. Obydwa biszkopty przekroić na połowę. (4 placki). Pierwszy placek nasączyć ponczem i posmarować niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek posmarować (od przypieczonej strony)dżemem i ułożyć na pierwzszym placku dżemem do kremu. NAsączyć ponczem i posmarować ciemnym kremem. (Zużyć mniejszą część). Położyć trzeci placek, naponczować i posmarować jasnym kremem (można zostawić do dekoracji), przykryć ostatnim plackiem, który również smarujemy dżemem od przypieczonej strony i dżemem odwracamy do jasnego kremu. Cały tort posmarować kremem ciemnym i ozdobić.

  6. *użyłam dżemu z czarnej porzeczki, nutelli można dać więcej, wtedy zmniejszyć il. cukru pudru

  7. Przepis lekko zmodyfikowany z: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 24 stycznia 2014 jaki szybki tort raz zrobilam maslo chyba za dlugo ubijalam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 02 lutego 2011 dałam taką ze słoika nic nie podgrzewałam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniag81 01 lutego 2011 tORCIK NA PEWNO PYSZNY JADAŁAM PODOBNE. cHCIAŁAM ZADA PYTANIE ODNOSCNIE NUTELI CZY MAM JĄ PODGRZ CZY TAKĄ WPROST ZE SŁOICZKA?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń