Do góry

Desery Przepis na:

Tort z brzoskwiniami , masą jogurtową i masą z pianek

Tort z brzoskwiniami , masą jogurtową i masą z pianek

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 281

Tort z trzema kremami, obłożony masą z pinek.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -9 jajek -1 czubata szklanka cukru -1 szklanka mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżki octu
  • -4 łyżki oleju -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM JOGURTOWY, BIAŁY:
  • -400 g.jogurtu greckiego -90 g. cukru pudru
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • -100 ml. śmietanki 30% -1 śmietan-fix -1 puszka brzoskwiń
  • KREM KAWOWY:-400 g.jogurt grecki
  • -100 g. cukru pudru -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -1/2 szklanki gorącej wody -5 łyżeczek żelatyny
  • -1/2 szklanki gorącej wody -100 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix
  • KREM AJERKONIAKOWY:
  • -1/2 kremu do tortów ajerkoniakowy
  • -1 szklanka zimnego mleka -50 g. masła
  • DEKORACJA:-270 g pianek marshmallows
  • ok. 3-4 łyżek wody ok. 600 g cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy(29cm.) posmarowanej tylko na dnie.
    Pieczemy ok. 25 min.170*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spodni krążek włożyć do tortownicy i nasączyć sokiem brzoskwiniowym.

  2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałeczki.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem,potem śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wmieszać brzoskwinie i wyłożyć na krążek biszkoptowy w tortownicy.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć posłodzoną mocną kawą.

  3. krem 2-Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzyć w następnej połówce szklanki wody.Kawę przelać przez sitko do żelatyny i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt ubić z cukrem i ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę z kawą i zmiksować.Wyłożyć na krążek drugi, przykryć trzecim.

  4. krem 3-Ubić krem w/g przepisu. Rozsmarować na całym torcie.Schłodzić, kilka godzin w lodówce..

  5. masa- Masę wykonałam w/g tego filmiku:
    http://kotlet.tv/masa-marshmallows-do-dekoracji-tortow/

    Moja synowa zrobiła dekorację.

  6. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń