Do góry

Desery Przepis na:

Tort z czekoladowymi kremami, bezą i czarną porzeczką

Tort z czekoladowymi kremami, bezą i czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9899

Dodano:

Odsłon: 5199

Choć jest trochę pracochłonny, to efekt końcowy zdecydowanie wszystko wynagradza :-) Wystarczy pracę podzielic na dwa dni :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 4
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1/3 szkl.
  • Beza:
  • białko 3
  • cukier 15 dag
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
  • Krem z białej czekolady:
  • biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej 20 dag
  • mascarpone 20 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • Krem z Nutelli:
  • żółtko 3
  • cukier 7 dag
  • mąka pszenna 4,5 dag
  • mleko 300 ml
  • miękkie masło 20 dag
  • Nutella 20 dag
  • dodatkowo dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki z białej czekolady lub prazone płatki migdałowe
  • poncz:
  • letnia woda 1/3 szkl.
  • cukier 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Piekę zawsze dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąki należy przesiać razem do osobnej miski.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodawać żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodać do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszać szpatułką.
    Delikatnie przełożyć ciasto do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, blachę z biszkoptem upuścić na podlogę z wysokości ok. 40-50 cm, pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Na drugi dzień biszkopt wyjąc z formy i przekroić wzdłuż na 2 blaty.

    Beza: (też można upiec dzień wczesniej): Białka należy ubić na sztywną pianę, następnie po 1 łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Dużą blachę od piekarnika wyłozyć papierem do pieczenia i narysować okrąg o średnicy ok. 22-23 cm (beza w trakcie pieczenia trochę urosnie, więc będzie pasowała na tort). Na okrąg wyłożyć masę białkową, rozsmarować. Piec w temp. 160 stopni przez 20 min, następnie zmniejszyć temp. do 110 stopni i dalej suszyć bezę przez 30 min. Zostawiać w uchylonym piekarniku do wystygnięcia, najlepiej całą noc.

    Krem z białej czekolady: Śmietankę z mascarpone ubić na sztywno. Nastepnie dodać roztopioną, wystudzoną (ale nadal płynną) , czekoladę, dokładnie mieszając szpatułką. Powstanie jednolity krem. Wstawić go do lodówki.

    Krem z Nutelli: W misce utrzeć mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem. Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksować całość dokładnie.
    Pozostałe mleko zagotować w garnku. Na gotujące się mleko cienką strużką wlać masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przelać do miski i przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie utrzeć mikserem masło na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo Nutellę, dalej ucierając. Nastepnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować całość na gładki krem. Całość schłodzić w lodówce.


    Pierwszą część biszkoptu nalezy położyć na paterze lub talerzu i nasączyć połową ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć na niego krem z białej czekolady, wyrównać nożem wierzch.
    Położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu i posmarować kremem z Nutelli (odłożyć 3 łyżki do posmarowania boków), wyrównać nożem wierzch. Boki tortu posmarować pozostałym kremem z Nutelli i obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami z białej czekolady.
    Na krem z Nutelli wyłożyć ostrożnie bezę.
    Tort wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sugar 24 marca składniki na bezę są, ale nie ma opisu jak (no powiedzmy, że jak to mniejszy problem) ale przede wszystkim w jakiej temperaturze i ile się ją piecze??
Będę wdzięczna za odpowiedź
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 marca Ale dziś wysyp pysznych słodkości, ciężko ślinotok opanować ;P Beza wygląda, jak Himalaje, a te kremy i owocem, to prawdziwa rozkosz smaków :) Mniam, mniam :) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 marca Cudowna słodycz przełamana czarną porzeczką....mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń