Do góry

Desery Przepis na:

Tort z dekoracjami z mleka w proszku

Tort z dekoracjami z mleka w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4902

Dodano:

Odsłon: 531

Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym.Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.Cały w masie czekoladowej i z ozdobami z mleka w proszku.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -3 jajek -1/2 szklanki cukru -1 duży budyń czekoladowy
  • -1 płaska łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -350 g. twarogu śmietankowego
  • -250 g. serka mascarpone -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -1 biała czekolada -7 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE:1 słoik drylowanych wiśni
  • KREM Z CIEMNĄ CZEKOLADĄ:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -350 g. twarogu śmietankowego
  • -250 g. serka mascarpone -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -1 gorzka czekolada -7 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • -2 gorzkie czekolady -250 ml. śmietanki 30 % -1 masło 200 g.
  • OZDOBY:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru
  • -parę łyżek mleka w płynie -50 g. białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej tylko na dnie). Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy i mało nasączyć sokiem z wiśni.

    biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do piany, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać łyżką drewnianą.Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec w 175* ok.20-25 min.

  2. krem z białą czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Rozsypać połowę odsączonych wiśni.
    Przykryć ciemnym biszkoptem. Ten można mocniej nasączyć.

  3. Z drugim kremem, postąpić tak samo jak z pierwszym. Rozsmarować na ciemnym biszkopcie.
    Rozsypać resztę wiśni.
    Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  4. Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć tort na paterze.
    krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.Zmiksować miękkie masło dodając po trochu czekoladowej śmietanki.
    Posmarować cały tort.Można zrobić wzorek za pomocą ząbkowanej szpatułki.

  5. ozdoby z mleka w proszku-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść. Część zafarbować na zielono, lub inny kolor. Wałkować i wycinać foremką(ja wtedy jeszcze profesjonalnej nie miałam, to posłużyłam się starą od pierniczków). Formować różyczki.Listki wyciąć odpowiednią foremką.

  6. Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłym kremie na torcie.
    Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń