Do góry

Desery Przepis na:

Tort z gruszkami

Tort z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Tort z gruszkami"

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej. Krem: 4 gruszki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru pudru. Wierzch: 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
  • 20 dag masła
  • 10 dag pistacji
  • płatki migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki przesiej. Jajka umyj, osusz, oddziel białka od żółtek. Ubij białka. Pod koniec, gdy będą sztywne, dodaj cukier i po jednym żółtku. Wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 45 minut w temp. 180°C.

  2. Gruszki obierz, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój w kostkę, ugotuj z cukrem pudrem. Ostudź, zmiksuj. Żelatynę namocz, dodaj do masy gruszkowej, wstaw na pół godziny do lodówki. Biszkopt przetnij w poprzek. Spodni placek posmaruj kremem gruszkowym, odstaw do lodówki, by stężał.

  3. Ciasto wyjmij, nałóż drugi placek. Puszki z mlekiem skondensowanym zalej wodą, gotuj dwie godziny pod przykryciem. Ostudź. Masę kajmakową utrzyj z masłem. Włóż do szprycy, udekoruj według upodobania. Ozdób orzechami pistacjowymi i migdałami.

  4. CZAS: około 3,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń