Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kolorową glazurą

Tort z kolorową glazurą

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 262

Tort z kremem truskawkowym i stracciatello.Tort oblany kolorową lustrzaną polewą.

Składniki

  • BISZKOPT:-5 jajek -150 g.cukru
  • -130 g. mąki tortowej -130 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-3/4 szklanki posłodzonej kawy
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -400 g. jogurtu truskawkowego -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -100 g. gorzkiej czekolady -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • LUSTRZANA GLAZURA:
  • -200 g. cukru pudru -30 g. kakao
  • -200 ml. śmietanki 30 % -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobinę wody
  • KOLOROWE PASY:-100 g. białej czekolady
  • -barwniki jadalne,czerwony i żółty -6 łyżek śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. nasączenie- Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową kawy.

  3. krem truskawkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.

  4. krem stracciatello-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  6. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do letniego, ale jeszcze płynnego i polać cały tort.

    kolorowe pasy-Białą czekoladę rozdzielić do 3 szklanek i dodać po 2 łyżki śmietanki.Wstawić do garnka z wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.Do jednej szklanki dodać czerwony barwnik do drugiej żółty i wymieszać.Przestudzić i polać ''za nitką'' w różne strony. Cały tort schłodzić.


  7. Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 czerwca Ale to cudnie wygląda:) I z pewnością pysznie smakuje:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 czerwca Kiedyś na studiach takie obrazy malowałem ;)
Teraz jak widać są w wersji 3D, super :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka16 12 czerwca rewelacja! wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje , super :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń