Do góry

Desery Przepis na:

Tort z pomarańczowym drip cake

Tort z pomarańczowym drip cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 202

Tort z biszkoptem, przełożonym kremem serowym i z nutellą. Tort w stylu drip cake w kolorze pomarańczowym. Tort z czekoladowym kwiatkiem.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g.cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -200 ml. rzadkiej frużeliny z porzeczek
  • KREM SEROWY:-330 ml.śmietanki 30 %
  • -120 g. cukru pudru -1 śnieżka -400 g. serka naturalnego
  • -250 g. jogurtu greckiego -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE: -kilka truskawek
  • KREM Z NUTELLĄ :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -2 łyżki nutelli -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK: -200 g. miękkiego masła
  • -400 g. masy kajmakowej -1 śnieżka
  • POLEWA DRIP-CAKE:
  • -ok.100 ml. śmietanki 30 % -300 g. białej czekolady
  • -1 saszetka płynnej glukozy- 19 g. -barwnik pomarańczowy, jadalny
  • OZDOBA:
  • -100 g. polewy czekoladowej, deserowej -kilka papilotek w kształcie kwiatka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, po łyżce. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Górę biszkoptu włożyć na spód tortownicy(dół będzie na górze,będzie równiejszy tort). Zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową frużeliny.

  3. krem serowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami serek,jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Połowę pokrojonych truskawek, poukładać na kremie.

  4. krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Poukładać resztę pokrojonych truskawek.

  5. Przykryć ostatnim blatem I schłodzić kilka godzin.
    Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
    Masło zmiksować z masą kajmakową i śnieżką na puszystą masę.Posmarować cały tort i schłodzić.

  6. polewa drip-cake-Nad para roztopić połamaną czekoladę w śmietance.Dodać glukozę i barwnik, schłodzić do temperatury ciała.Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople.

  7. dekoracja-Polewę w pastylkach, wsypać do rondelka i roztopić na małym ogniu, albo nad parą, mieszając. Papilotki, wyciąć w kształt kwiatka. Pędzelkiem rozprowadzić polewę na co drugim płatku na papilotce. Odstawić do zastygnięcia. Potem delikatnie poodklejać.

  8. Na kawałku papieru do pieczenia,zrobić mały okręg z polewy. Układać płatki w kształt kwiatka. Za każdym razem dolewać polewy. Żeby kwiatek był stojący, to podkładać pod płatki, kawałeczki zwiniętego ręcznika papierowego.

  9. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.

  10. Kroić na drugi dzień, ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń