Do góry

Desery Przepis na:

Tort z serka mascarpone

Tort z serka mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5015

Dodano:

Odsłon: 31

Wypróbowany przepis na "Tort z serka mascarpone"

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. na 12 porcjI:

  2. Białka ubij z solą. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka do białek i zmiksuj. Dosyp mąkę i miksuj dalej na najniższych obrotach!

  3. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Wstaw przygotowany biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.

  4. Serek utrzyj z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękkim masłem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z masą serową. Wymieszaj z dżemem.

  5. Z upieczonego biszkoptu wykrój kształt serca. Skrop ciasto rumem z wodą.

  6. Na pierwszą warstwę nałóż dżem, przykryj drugim płatem i posmaruj kremem.

  7. Całość obsyp różowymi wiórkami i ozdób cukierkami.

  8. Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

  9. Serek mascarpone pochodzi z północy Włoch. Produkuje się go ze śmietanki, dlatego jest bardzo tłusty. To podstawowy składnik wielu kremów. Doskonale smakuje także jako dodatek do makaronów.

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń