Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla z jarmużem i kurczakiem

Tortilla z jarmużem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 1680

Dwie, pyszne, zdrowe, chrupiące i pikantne tortille. W sam raz na obiad :) Makro porcji na zdjęciu: ~ 685 kcal / 56 B / 77 W / 14 T

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE MIĘSA:

    Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy przyprawy do Gyrosa oraz kilka kropel oleju aby przyprawa ładnie przykleiła się do kurczaka.

    Ja zawsze dodatkowo dodaje osobno chilli, pieprz i czosnek. Nie radzę solić ponieważ Gyros ma wystarczająco soli w sobie.

    Tak przeprawione mięso jeśli mamy czas można odstawić do lodówki na około 2h, ale bez tego i tak będzie dobre ;)

    Pomidora kroimy w drobną kostkę.

  2. PRZYGOTOWANIE WRAPÓW:

    Nagrzewamy grilla na maksa (lub ustawiamy na grillowanie mięsa - zależy od modelu).

    W międzyczasie, zanim nam się grill nagrzeje rozkładamy dwa długie pasy folii aluminiowej i kładziemy na niej nasze wrapy, poza folię ma wystawać około 1/3 placka.

    Smarujemy od środka ketchupem i musztardą zostawiając około 2 cm wolnego od krawędzi.

    Na środku kładziemy jarmuż, a na niego pomidor tak aby po bokach i od góry było trochę miejsca na zawinięcie wrapa. Warzywny wsad możemy posypać pieprzem lub innymi ziołami.

  3. SKŁADANIE TORTILLI:

    Gdy grill się nagrzeje, wrzucamy mięso, długość pieczenia zależy od wielkości kawałków i mocy grilla. Jak trzymam maksymalnie do 40 sek aby mięso się zamknęło ale nie usmażyło.

    Tak przyrządzonego kurczaka rozkładamy na nasze warzywa i zawijamy, najpierw boki z folią, owijamy a na koniec podwijamy dół. Wiem, że tak się nie składa ale poprawnie nie potrafię ;)

    Poskładane tortille kładziemy na grilla, zamykamy ale jeśli posiadacie, to załóżcie blokadę górnej klapy bo z tortilli zrobią się naleśniki. Ma je tylko lekko dociskać by pojawiły się pasy.

    Trzymamy około 5 minut na tych samych ustawieniach co mięso. Potem wyciągamy na talerz i szamamy. Uwaga na gorące "soki" wypływające z dołu, łatwo się poparzyć.

    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń