Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z cukinii będą strzałem w dziesiątkę, jeśli szukasz lekkiej i aromatycznej przekąski. Ich delikatna konsystencja w połączeniu z aromatem szczypiorku i czosnku nadaje im wyjątkowego charakteru. Użycie dwóch rodzajów serów sprawia, że danie jest niezwykle wyraziste.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 187
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 14
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3650
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 531
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 187
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 14
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3650
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 531
Składniki
Czosnek drobno posiekaj i umieść do w miseczce z masłem. Całość podgrzewaj w kuchence lub na palniku do rozpuszczenia.
Do masła czosnkowego dodaj jajka, mleko, sól i pieprz. Ubijaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Nie wyciskając jej z nadmiaru wody, dodaj warzywo do mieszanki jajecznej. Następnie dołóż bardzo drobno posiekany szczypiorek.
Na koniec wsypuj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając tylko do momentu jej wchłonięcia. Dodaj oba rodzaje drobno startych serów.
Formę na muffiny wysmaruj masłem i wyłóż papilotkami. Rozłóż do nich równomiernie przygotowane ciasto, niemal do samych brzegów.
Wstaw babeczki z cukinii do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.
Muffiny wyjmij z pieca i pozostaw w foremce na 10 minut. Następnie wystudź je na kratce.
Babeczki najlepiej jest spożyć w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz je zamrozić na okres do 3 miesięcy.