Do góry

Przekąski Przepis na:

Tortilla z mąki żytniej

Tortilla z mąki żytniej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2211 Ocena: 13067

Dodano:

Odsłon: 4402

Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej ciepłej/gorącej) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut.
    Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki.
    Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron.
    Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz.

    Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej) , dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać.
    Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką.

    Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz:

    Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń