Do góry

Dodatki Przepis na:

Tortille pełnonziarniste

Tortille pełnonziarniste

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 260

Szybkie, proste i zdrowe, a przede wszystkim domowe tortille na bazie mąki pełnoziarnistej. Idealne zamiast pieczywa.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej)
  • ok. 160-180 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól i mieszamy. Do mąki dodajemy także olej i mieszamy. Zaczynamy stopniowo dolewać gorącą wodę, cały czas mieszając wszystko łyżką. Następnie ugniatamy wszystko razem dłonią. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aby było gładkie i odchodziło od ręki. Gdyby było zbyt klejące, to dodajemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde, to dolewamy wodę. Wyrobione, gładkie ciasto owijamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

  2. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą talerza i noża wykrawamy równy okrągły kształt (ważne, aby placek nie był większy niż średnica patelni). Patelnię rozgrzewamy. Kiedy jest gorąca, to wrzucamy pierwszą tortillę. Opiekamy z każdej strony po 1-2 minuty (aż pojawią się brązowe plamki i lekko się nadmuchają). Im dłużej będziemy je opiekać, tym twardsze i bardziej chrupkie będą. Jeśli więc chcemy tortillę zwijać, to lepiej trzymać je krócej na patelni, aby były bardziej elastyczne.
    Upieczone tortille odkładamy na czystą, suchą ściereczkę, aby nie wyschły i pozostały elastyczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń