Do góry

Przekąski Przepis na:

tortowy zawijaniec

tortowy zawijaniec

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7148

Dodano: 27.01.2013

Odsłon: 7987

wbrew pozorom nie jest skomplikowany do zrobienia :))

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy kilka kropel
  • Do przełożenia dowolny dżem lub powidła
  • Do obłożenia torta:
  • 500 ml. śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DO NASĄCZENIA:
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 szkl.rumu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: do miski wbijamy jajka, cukier i aromat, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Tą dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem (u mnie ona ma 36x40 cm.) i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 minut. Gotowy biszkopt zawijamy w ściereczkę (tak jak na roladę) i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt tniemy na 4 prostokąty 9x40 cm. Rum mieszamy z wodą i pędzelkiem nasączamy pocięte paski z biszkopta. Biszkopt smarujemy dżemem. Pierwszy kawałek biszkopta zwijamy jak roladę i dokładamy kolejne paski. (dobrze mieć kogoś do pomocy przy zwijaniu bo samemu jest trochę ciężko) Gotowy zwinięty biszkopt dobrze jest zawinąć na ok 30 minut w folię spożywczą żeby ją lepiej po dociskać i żeby się lepiej ułożyła.

  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Torta odwijamy z folii i całego smarujemy cienką warstwą śmietany jednocześnie wyrównując ewentualne nierówności. Pozostałą śmietanę przekładamy do szprycy (u mnie końcówką w gwiazdkę) i cały tort pokrywamy gwiazdkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

listek 27 stycznia 2013 Piękny!! Wiele razy się przymierzałam do zrobienia podobnego tortu - chyba w końcu się skuszę...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 stycznia 2013 Śliczny! I musi być przepyszny:) Zostawiam 5 i do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 27 stycznia 2013 Ja robiłam taki z nadzieniem z nutelli,5-teczka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 27 stycznia 2013 wow! boskie ciacho, idealnie Ci wyszło, 5 jak najbardziej zasłuzone :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 27 stycznia 2013 cudo :-) w piatek wahalam sie między zawijancem a szachownicą ... wygrała szachownica ale zawijanca tez na pewno spróbuję :-) piekny Ci wyszedł :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 27 stycznia 2013 widzialam juz podobne sposoby zawijania tortu, ale zawsze sie tego balam- Ty mnie przekonalas, dobrze to wszystko wyjasnilas i skusze sie na pewno. Dzieki za fajny przepis, przejrzyscie napisany :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń