Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjna Babka Wielkanocna

Tradycyjna Babka Wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11416

Dodano:

Odsłon: 4825

Pyszne ciasto na Wielkanocny stół.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z połową cukru, wbić jajka, dosypać resztę cukru i utrzeć na gładko. Następnie wlać ciepłe mleko, roztopione przestudzone masło i dokładnie wyrobić.

  2. Przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin.
    Po tym czasie wsypać mąkę, cukier waniliowy i jak chcemy to możemy dodać bakalie.


  3. Dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Włożyć do ciepłego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach trzymać ciasto przez 20 minut.

  4. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń